Actualidad

PAGA, CAZA y no molesta

Redacción - Manresa - 05/20/2015 Fotos: J.P

El passat 14 de maig de 2015 a les instal·lacions del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es va dur a terme des de les 10 del matí fins a la 1 del migdia una reunió per tractar l’estratègia de caça en aquest Parc Natural durant la temporada vinent 2015/2016. A la reunió hi van assistir representants de la direcció del Parc, de Medi Natural, de la Federació RTB, del cos dels Agents Rurals, dels Guardes de la Diputació, de les societats de caçador de Sant Vicenç de Castellet, el Pont de Vilomara i Rocafort, Matadepera, Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Mura, Talamanca, Navarcles i Rellinars.

IMG_20150514_112953
Transcurso de la reunión

El transcurso de la reunión fue un poco tenso, ya que diferentes miembros de la Administración no valoraban positivamente la actividad cinegética en el Parque, incluso, alguno de ellos creía que se podía prescindir.

Sota l’amenaça de les paraules “seguretat, por, perill”, la Direcció tècnica del Parc va proposar limitar la caça a totes les parcel·les. La limitació més estricte va ser la que es va proposar a la parcel·la número 1, anomenada “Fontfreda” (gestionada per les societats de caçador de Mura, Talamanca i Navarcles) per tal que no es caci durant els caps de setmana, argumentant també que és una zona de gran pressió d’afluència de visitants. Després de discutir molt fort sobre aquest tema es va acordar poder caçar tan sols dos dissabtes a escollir durant els mesos de desembre i gener. Tot i així els representants dels caçadors creuen que és una decisió desencertada, ja que per tal de fer una bona gestió cinegètica amb dos dies a l’any no n’hi ha prou.

IMG_20141213_143507
Cacería en Fontfreda

Un altre punt calent de la reunió va ser la imposició d’una taxa per poder caçar al Parc, la taxa seria de 5€ per caçador federat i empadronat a qualsevol municipi del Parc o bé de 10€ per caçador federat forà. Els representants dels caçadors consideren del tot injusta aquesta taxa i demanen la seva nul·litat, no per la quantitat econòmica sinó pel fet d’imposar una taxa a un col·lectiu que està fent una tasca de gestió i equilibri sobre les poblacions de senglars i que avui més que mai estan causant tants conflictes al territori.

Cal remarcar que el col·lectiu caçador també està obligat a realitzar millores al medi segons el conveni que tenen per la cessió de la caça a les zones del Parc. Aquestes millores les realitzen amb recursos propis

Los cazadores atribuyen el origen de las altas densidades de la población de jabalíes en las comarcas del Vallès, Bages y Moianès, principalmente al proteccionismo que otorga la Dirección del Parque, ya que de las 7.364 sólo se autoriza cazar una tercera parte, para que las restantes están consideradas zonas de seguridad, refugio de fauna, zonas de seguimiento y estudio, y es precisamente en estas zonas donde prolifera, crece y se resguarda el jabalí que luego causa conflictos en todo el entorno.

Estos conflictos se basan principalmente en los daños ocasionados a la agricultura, los accidentes de tráfico con especies cinegéticas y las enfermedades que se pueden derivar por encima poblaciones de las propias especies cinegéticas.

Se acaba la reunión y queda patente una vez más, el miedo de normalizar la caza. Esta situación sin embargo, no es única, ya que en otros parques Naturales de Cataluña también se actúa de la misma manera y las consecuencias que se han derivado han sido nefastas para las especies cinegéticas y el medio natural.

Ante esta situación y considerando que las 45 redadas efectuadas en la zona de caza controlada durante la temporada pasada abatiendo 169 jabalíes no fueron suficientes para llegar a alcanzar el umbral de los 6 jabalíes / 100ha que la Dirección cree adecuado, s entiende que esta próxima temporada con más limitaciones aún costará más encontrar el equilibrio.


Deja un comentario

MussapPublicidad