Actualitat

A l’Ebre podran caçar la fotja als arrossars

cacera delta ebre

J.C – Amposta – 05/10/2022

Els caçadors demanen que la fotja es pugui caçar als arrossars

El passat dilluns 3 d’octubre hi va haver una concentració de protesta al Poble Nou per reclamar que la direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi que reguli la caça de fotges, també als arrossars.

La Societat de Caçadors del Poble Nou del delta va convocar el passat diumenge 2 d’octubre una concentració de protesta a la qual van acudir una cinquantena de caçadors, per reclamar a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, que reguli la caça de fotges tenint en compte el seu canvi d’hàbitat. Una au aquàtica que és considerada espècie cinegètica, i, per tant, es pot caçar, però només a les llacunes, i no als arrossars. Un contrasentit si es té en compte que la fotja ja s’està convertint en una plaga que provoca danys a l’agricultura cada cop més importants.

A la concentració, convocada pel president de la societat del Poble Nou, Josep Sancho, també va acudir el president de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, José Pedro Tomàs, el d’Amposta, Batista Duran, el portaveu ebrenc d’Agrupcat, Pere Vidal, i el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros. Tot ells van coincidir en denunciar que l’Ordre de Vedes, que la Generalitat va dictar el passat mes de març, “actua tard i malament”, i no té en compte la realitat del sector, actualment plenament conscienciat del compliment de la normativa.

Les sancions per capturar una fotja a l’arrossar

El motiu principal de la protesta era evitar que els caçadors puguin rebre sancions que poden anar “entre els 300€ o els 3.000€”, si els gossos de caça quan ressegueixen espècies als arrossars, com és tradicional els primers dies de cacera (que comença aquest cap de setmana), agafen una fotja en lloc d’una polla d’aigua. I això pot passar perquè la direcció general de Gestió del Medi, a càrrec d’Anna Sanitjas, i el sotsdirector d’Activitats Cinegètiques, Ramon Jordana, van eliminar de l’Ordre de Vedes un paràgraf que donava cobertura legal als caçadors, quan una fotja és capturada accidentalment als arrossars, on cada cop són més abundants.

Agricultors demanen a l’Administració que facilitin la caça

A la concentració també va acudir un pagès, Àngel Biosca, mostrant les imatges dels danys a l’arrossar que en aquesta campanya d’arròs li han provocat les fotges. A les imatges es veu clarament com desapareixia la collita d’arròs, tant després de la sembra perquè se li menjaven les llavors, com després en replantar-ho. I són uns danys a l’agricultura pels quals el departament d’Agricultura no el compensarà, tot i que ho va denunciar als Agents Rurals, perquè els danys de la fotja comuna, no es compensen, a diferència del que si passa amb els danys dels flamencs i les polles blaves, espècies de màxima protecció.

Josep Sancho fa més d’un any que va exposar la problemàtica a l’Administració

El president de la societat del Poble Nou, Josep Sancho, va lamentar que els òrgans de la Generalitat que han de regular la caça no ho hagin fet a temps, tot i que fa un any que els advertix i avisa de l’error en l’eliminació del paràgraf en qüestió. I la conseqüència ha estat que els propietaris de gossos de caça del Poble Nou, la zona on hi ha més concentració de fotges de tot el delta, no els van poder treure el passat cap de setmana per “fer pota”, un entrenament que es fa els dies prèvies, solant els gossos als arrossars però sense portar escopetes.

El president de la Federació, José Pedro Tomàs, va portar, en canvi, una mica d’esperança. Va dir que havia parlat amb el director territorial d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Pérez, i que per a aquesta setmana “s’ha compromès a aportar una solució”. Si no fos així els caçadors estarien desprotegits durant tota la temporada, per poder ser sancionats en qualsevol moment, si el seu gos, buscant polles d’aigua (espècie que si té una regulació especial per danys a l’agricultura, tot i que no és espècie cinegètica), topen amb una fotja i la capturen.

L’endemà mateix, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va emetre dues resolucions per solucionar el problema:

  • Resolució d’autorització excepcional per a la caça de la fotja en les Àrees Privades que tenen autoritzada el control de polla d’aigua (Gallinula chloropus), temporada 2022 – 2023.
  • Resolució per la qual s’aprova la modalitat de tirada tradicional al Delta de l’Ebre, en determinades àrees de caça, per a la temporada 2022 – 2023.

Pendent però, el pla cinegètic d’enguany de l’Encanyissada

La reserva de caça de l’Encanyissada amb una extensió de 908 hectàrees, és l’única reserva de caça d’aus aquàtiques existent a Catalunya. La gestió cinegètica de la Reserva es realitza a través del corresponent PTGC que s’aprova anualment, enguany, però, encara no s’ha convocat a la Junta Consultiva de la Reserva per tal de definir els dies de les tirades i caça.


Deixa un comentari

MussapPublicitat