Editorial

El sector primari en lluita

Edu Melero – Cardona – 06/02/2024 Foto de portada d’Anna Matas

El sector primari fa temps que sobreviu i lluita contracorrent per no desaparèixer.

Així, ramaders, agricultors, llenyataires, silvicultors, caçadors, pescadors i miners, tots ells imprescindibles perquè altres sectors puguin seguir avançant (sector secundari) i mantenir la base econòmica d’un territori, estan ara en un moment molt delicat, entre altres motius, a causa d’una ignorància majúscula tant dels dirigents polítics com de la gran massa social (urbana en majoria). I no, no es tracta de fer creure que només el sector primari entén de sector primari i els de ciutat no, sinó que les polítiques públiques han de no només permetre, sinó fomentar, el manteniment i creixement d’un sector clau pel país. Ens omplim la boca de comerç de proximitat, productes de la terra… és tot fum. Cada cop hi ha menys persones que poden sostenir les explotacions agràries i ramaderes i cada cop n’hi haurà menys. Els pobles aviat seran museus envoltats de camps solars.

Fa molts anys que la política oblida el sector i, no només l’oblida, sinó que li complica l’existència. Es paga poc i malament. Es burocratitza en excés. Impossible competir amb productes de fora que, quins controls passen? No son els mateixos. I per rematar-ho, la sequera del país castiga el sector com a ningú altre.

Aquesta situació, avivada per les tendències eco-veganes que tant de moda estan, no només la vivim aquí, sinó que passa a quasi tot el territori Europeu. Per això ja fa un temps que a altres països ja van començar les mobilitzacions i reivindicacions (França, Alemanya…).

El sector primari no només són ramaders que a ulls de vegans ja podrien anar deixant l’activitat… el sector primari sustenta una part important del país, estructura i manté el paisatge i explota i equilibra els recursos. Ens hauríem de cuidar una mica i protegir allò nostre, des del propi país, i plantar cara políticament a tot allò que no ens beneficiï. Però clar, tenim un problema, som pocs… i per tant, som pocs vots. Dona més vots parlar d’altres coses clar, però això no fa bé al país i els dirigents han de vetllar pels interessos generals de tot el país, tot.

Sense caça tampoc menges

Catalunya ha patit recentment i, sense precedents, dues aturades de caça consecutives, amb reivindicacions semblants: increment de la burocràcia, normatives incoherents elaborades des dels despatxos urbans i amb una important manca de sensibilitat vers el territori i coneixement del sector, manca de suport…https://cinegeticat.cat/la-segona-vaga-de-caca-a-catalunya/

Al col·lectiu caçador ens hagués agradat rebre el suport i la difusió que han tingut les reivindicacions agràries, no ens enganyarem, tant a nivell de ressò als mitjans com dels sindicats, dels governants i, per què no dir-ho, del propi sector agrari. La caça és una activitat estretament vinculada al sector agrari i és beneficiosa per la societat en general (disminució accidents trànsit amb fauna salvatge, danys a agricultura, menys biodiversitat, zoonosis,…).

L’inici de les protestes a Catalunya, el 6F

Aquests dies veiem com els pagesos han deixat la seva feina aparcada i s’estan mobilitzant arreu del territori per a reivindicar, entre moltes altres coses:

  • Eliminació Agenda 2030
  • Mesures sequera viables i remunerades
  • Eliminació de la ingent burocràcia que estan sotmesos
  • Menys polítiques globalistes
  • PAC adaptada a les necessitats reals de cada pagès
  • Preus dignes als productes
  • Mateixes condicions i exigències als productes importats d’altres països
  • Departament propi que entengui i ajudi al sector

Tractorades i pancartes amb eslògans com aquests:

“La nostra fi, la vostra fam”

“Abans els rucs llauraven i ara ens manen i ens roben”

“Sense un agricultor no hi ha menjar”

“Ens estem morint. Ens estem extingint”

“ Menys funcionaris i més pagesos”

Missatges clars i lluita compartida.

Per això tot això, i com no podria ser de cap altra manera, des de CINEGETICAT donem suport al sector primari i el món rural i fem costat a totes les mobilitzacions que se celebren arreu del territori.

#caçadors #pagesos #monrural


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat