Actualitat

Seminari sobre el tord a Tarragona

Joaquim Vidal – 29/09/2017 – Tarragona

El tord comú (T.Philomelos) forma part de les prop de 100 especies de tords que hi ha al mon i a la vegada inclosa en  la família dels turdids.

Quatre són les espècies que es poden caçar a Catalunya, tord comú (T. Philomelos), tord ala roig (T.Iliacus), griva cerdana (T. Pilaris) i griva (T.Viscivorus).

Fa 12.000 anys ja es consumien tords. Pel romans era un deliciós àpat. A l’Odisea de Homer ja es fa referència a la captura de tords amb llaços en arbusts, i es caçaven prop de les oliveres.

En aquest seminari, estudiarem la seva taxonomia, distribució i hàbitat, comportament, reproducció i esperança de vida, estat de conservació i emigració, tractament cultural i culinari, caces tradicionals i ancestrals, i aspectes conservadors i tradicionals en la seva captura´. “El Parany” “Filat en Coll” La Cabane- Chasse a la Glu France.

Programa 1ª part

9h-9,45H.- Presentació del seminari: Joaquim Vidal Roig, President Representació Territorial. Màster en Gestió d’Espais Naturals i Fauna silvestre IUSC-UCA (International University Study Center. Universitat de Cadis). Tècnic Formador, Editor Cinegètic i  Guarda Rural.

Aspectes generals dels tords, caça de moda, errades en la seva gestió i excessives captures, migració i pròrrogues, tipus de caceres, armes i munició. El tord a la cuina.

-9,45h -11h.- Dr. Jean-Claude Ricci. Director Científic IMPCF-France (Institut Mediterranéen du Patrimoine Cynégétique et Faunistique (Vergeze).

Mr. Jérôme Desserre, Vice-President ANDCTG (Association de Défense des Chasses Traditionnelles à la Grive. France)

-Efectius de tords a Europa (2004-2015). Tendències de població.

-Aplicacions de la caça a l’Europa del Sur.

-L’Observatori Nacional Cinegètic i Científic Ciutadà (documents junts presentats al congrés IUGB 2017.) Congrés Internacional de biòlegs del cérvol a Montpellier. És possible la participació dels caçadors de Catalunya i de tota la Península.

11h-11,30  Pausa cafè

 2ª part “El Parany, aspectes cinegètics i científics”

-José Luis Pinar Arenas.  Ingeniero de Montes

-Dr. Andrés Ferrer Gisbert.  Enginyer Agrònom

-Dr. Juan Bautista Torregrosa Soler. Enginyer Agrònom

Es donarà a conèixer la problemàtica del parany i la seva evolució fins l’actual proposta del “cesto malla”. Destacarem, des de el punt de vista científic, el valor del “parany” com eina de seguiment de les aus migratòries (Turdids) i l’excel·lent experiència aconseguida per APAVAL durant el pas del any 2013.

Caça tradicional de les Illes Balears

Filat en coll – Recentment, el Consell Balear ha creat un codi de bones pràctiques adreçat a la caça del preuat tord.

Les normes i consells per poder continuar gaudint de la caça del tord en les seves variants tradicionals de les Illes, són recollides en aquest tríptic. S’ha elaborat a consciència per tal de preservar el tord i les construccions ancestrals de “pedra seca”. 

INSCRIPCIONS

El seminari és gratuït pels caçadors federats. No federats 20€.

Aforament limitat. Apuntar-se abans del dia 28 de setembre.

En acabar, sobre les 14h, qui es vulgui quedar a dinar al mateix restaurant, s’ha d’apuntar a la Federació. El preu del menú concertat és de 25€. (Menú: Entremès, xai al forn, postres, pa, vi, aigua i cafè).

Telf. inscripció : 977 21 27 66 (Montse o Noelia).


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat