Actualitat

Sobre la caça i la captura d’animals per danys

Vicente Amat – Madrid – 25/02/2025

Deia al meu llibre “Bestiario cinegètico (2020):

“Què és caçar?

Segons el Diccionari de la Llengua Espanyola, caçar és: “Cercar o perseguir aus, feres i moltes altres classes d’animals per cobrar-los o matar-los”.

“Creiem que aquesta definició, tan generalista i ambigua, és incorrecta, sobretot perquè anomena caça coses que no ho són, no acota convenientment altres que podrien ser-ho i transmet una imatge esbiaixada i simplista del fet venatori que, en absolut, es correspon amb la realitat.

“No es caça quan s’atrapa una gallina al corral (encara que per fer-ho l’hàgim hagut de buscar o perseguir prèviament). Tampoc no es fa quan es treballa en un escorxador (encara que es matin xais o porcs).

“Caçar és una altra cosa molt diferent que, per descomptat, no és sinònim de matar (encara que pogués portar-ho implícit en algunes ocasions). Perquè també es caça quan no s’aconsegueix abatre res o en aquelles jornades en què ni tan sols s’aconsegueix veure l’animal.

“Caçar, al meu vocabulari del camp i de la caça és l’acció tradicional encaminada a desentranyar les pautes de conducta dels animals silvestres, en espais lliures, amb ànim de capturar-los o abatre’ls a dreta llei”.

No és el mateix!

No té res a veure aquest concepte amb abatre o capturar animals perquè convingui eliminar-los per estar causant danys. Aquí no han de ser presents la “dreta llei”, “l’acció tradicional”, ni l’interès per “desentranyar les pautes de conducta dels animals silvestres”. Ni tan sols ha de tractar-se d’animals silvestres, ja que podrien entrar també els assilvestrats i, fins i tot, els semidomèstics.

Que les administracions confonguin caça amb eliminació d’animals per estar causant danys a l’agricultura o a les espècies vegetals no és sinó una forma de tergiversació del fet venatori: s’encarrega als caçadors que gratuïtament exerceixin una tasca que haurien de fer els funcionaris públics (agents forestals, seprona, etc.) i es revesteix de sentit cinegetic. Potser també per intentar acontentar un col·lectiu que cada dia veu com se li retallen més parcel·les de la seva activitat.

Serà responsabilitat de tots fer valer aquestes premisses. Delimitar correctament les dues àrees. Flac favor es fa a l’activitat cinegètica ignorant la seva raó de ser i permetent que s’acabi anomenant caça allò que, sens dubte, no ho és.

Vicente Amat Lanzarote és editor, documentalista i escriptor.


Deixa un comentari

MussapPublicitat