Actualitat

STOP VERÍ

Redacció / Barcelona/ 21-01-2015

Enverinaments d’espècies domèstiques i de fauna salvatge

“Investiguen la mort de gossos per enverinament”, “Nou cas d’enverinament de gossos”, “Enverinament massiu de gossos”, “El cas d’enverinament de gossos anirà al jutjat”, “Presumpte cas d’enverinament de fauna salvatge”,…,

Aquests són alguns dels titulars que malauradament es van repetint al llarg dels anys en els mitjans de comunicació, i és que esporàdicament es van donant casos d’enverinaments a rodalies de pobles i boscos de Catalunya, provocant un dany irreversible com és la mort d’espècies domèstiques i salvatges.

i és que amb el verí, no s’hi juga!

El verí, o també conegut amb el nom de metzina, tòxic, toxina, túixec o herbada, és un producte que, tal com diu el seu nom, és tòxic i la seva ingestió ocasiona intoxicacions molt greus i, fins i tot, la mort. Moltes vegades no només mort l’individu que l’ingereix, sinó pels següents consumidors d’aquest, és a dir, és produeix l’ “efecte cadena” en què, per exemple, si un conill ingereix el verí i mort, la guineu que es menjarà el conill també mort i així successivament, d’aquesta manera entra a la xarxa tròfica alimentària desencadenant-se i multiplicant la mort a una multitud d’espècies.

verí agents rurals
imatge 1
verí agents rurals1
imatge 2

(Imatge 1: Agent rural observant el verí a l’interior d’un tros de carn. Font: premsa.gencat.cat., Imatge 2: Un tros de carn ple de verí. Font: premsa.gencat.cat).

Darrerament s’ha donat el cas de Sant Hilari Sacalm (Selva) on cinc gossos van morir per enverinament, o el de Premià de Dalt (Maresme) on van morir rapinyaires, o el de Maldà (Urgell) on van morir fauna salvatge com guineus, teixons, genetes, …, però any rere any, desgraciadament, encara se’n van donant. Casos per recordar, és el que es va donar a Oristà (Lluçanès), en què un caçador del poble va anar al bosc amb els seus gossos i mentre caçava, se li anaven morint els gossos als peus. Aquest cas no es va acabar aquí, sinó que durant els dies posteriors, es va anar trobant un seguit d’espècies de fauna salvatge morta als voltants de la zona afectada, com senglars, guineus, corbs, etc.

La mala intenció de col·locar trossos de carn amb verí, no té cap tipus de justificació per la persona que ho executa. Els efectes que esdevenen tenen un impacte ambiental molt greu y està penat pel Codi Penal segons l’Article 336 “El que, sin estar legalmente autorizado, emplee para la caza o pesca veneno, medios explosivos u otros instrumentos o artes de similar eficacia destructiva o no selectiva para la fauna, será castigado con la pena de prisión de cuatro meses a dos años o multa de ocho a veinticuatro meses y, en cualquier caso, la de inhabilitación especial para profesión u oficio e inhabilitación especial para el ejercicio del derecho a cazar o pescar por tiempo de uno a tres años. Si el daño causado fuera de notoria importancia, se impondrá la pena de prisión antes mencionada en su mitad superior”, així com la regulació de la Comunitat autònoma de Catalunya segons el Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals.


Deixa un comentari

MussapPublicitat