Actualitat

Tret de sortida

Eduard Melero – Cardona – 03/09/2021

Aquest diumenge 5 de setembre de 2021 comença una nova temporada de caça major sobre les espècies de senglar, daina i mufló.

Al mateix temps, aquesta nova temporada coincideix amb la mitja veda que va començar el passat 21 d’agost a la província de Lleida ( i comarca del Solsonès i la Cerdanya) i el 22 d’agost a la resta de Catalunya i que finalitzarà el 12 de setembre.

Aquesta nova temporada de caça major finalitzarà el 27 de març de 2022, i entremig s’obrirà la veda de l’isard (del 10 d’octubre al 31 de gener ambdós sexes – del 1 de març al 15 de maig del 2022 només mascles), la cabra salvatge (del 10 d’octubre al 6 de gener ambdós sexes – del 1 de març al 31 de maig del 2022 només mascles), el cérvol ( del 12 de setembre al 10 d’octubre només mascles – del onze d’octubre al 27 de febrer del 2022 per ambdós sexes) i el cabirol (del 5 de setembre al 28 de novembre per ambdós sexes – del 2 de gener al 27 de febrer només femelles).

Encara que els darrers dies hi ha hagut episodis de pluja arreu del territori català, el terreny es presenta sec i les temperatures encara solen ser elevades i amb ambient de xafogor, per això una de les recomanacions és començar molt d’hora l’activitat cinegètica i intentar, en la mesura que sigui possible, caçar zones petites i de fàcil control a l’hora d’aturar gossos. D’aquesta manera evitarem cops de calor i minimitzarem l’exposició de risc dels nostres cans.

També és important portar molta aigua als remolcs, fins i tot a les parades per tal d’oferir als gossos en cas de necessitat.

Es tracta d’un inici de temporada diferent, excepcional i amb moltes ganes per part del col·lectiu però hem de ser conscients que la pandèmia encara la tenim present i s’ha emportat més d’un familiar i amic per endavant i, tot i que aquest inici esdevindrà una injecció social per començar a crear ambient cinegètic i de retrobaments entre els components de la colla, hem d’estar molt alerta i mantenir en tot moment les mesures de protecció per evitar que la Covid ens contamini, perquè el virus hi és i per tant hem de seguir amb la distància, portar la mascareta durant els retrobaments i ser responsables.

Recordeu seguir les recomanacions de seguretat, gaudiu de la natura i sigueu respectuosos amb els altres usuaris del medi.

gos i senglar

Quadre resum caça major
ordre de vedes 2021 – 2022

 

Repetim i no ens cansarem de fer-ho “el Recordatori de seguretat”

Comencem una nova temporada i això sempre fa molta il·lusió. Abans que res, però, cal repassar i parar atenció a alguns consells de seguretat per poder, així, minimitzar els accidents que cada any afecten el nostre col·lectiu. Es tracta d’uns consell bàsics, però que cal tenir presents en cada jornada de caça. El primer i més bàsic és LA PRUDÈNCIA i no disparar si no s’està segur. La resta de suggeriments són els següents:

 • Apunteu abans de disparar.
 • No utilitzeu les mires per observar, feu servir els prismàtics (si s’observa algú amb la mira, s’està sentenciant!).
 • Esteu al cas d’on són els altres companys i no us mogueu sense avisar-los.
 • Limiteu el la zona de tir allà on se sàpiga que paren les bales. No tireu al ras ni a l’horitzó.
 • Desactiveu el botó de seguretat de l’arma només en el moment d’efectuar el tret.
 • Feu cas en tot moment de les indicacions del cap de colla.
 • Descarregueu l’arma abans d’enfundar-la i sempre abans d’entrar al vehicle.
 • No recolzeu l’arma a qualsevol lloc.
 • Porteu una armilla i/o roba reflectant (de color groc o taronja).
 • Marqueu els accessos principals amb una placa on s’indiqui “batuda”, “caça”, (homologada) etc.
 • Acompanyeu els més novells als passos i ensenyeu-los on poden disparar i a saber on hi els passos més propers.
 • Tracteu totes les armes com si estiguessin carregades.
 • Sempre que s’entregui o es rebi una arma, verifiqueu que està descarregada apuntant cap a un lloc segur.
 • Comuniqueu als gossers si veieu que algun gos surt de la zona de caça i es dirigeix a una zona de perill com la carretera.
 • Identifiqueu la peça abans d’efectuar el tret
 • Repasseu que l’arma i la munició estiguin en condicions. Feu un manteniment de les armes correcte i de manera periòdica.
 • Descarregueu l’arma quan s’acosti alguna persona i sigueu educats.
 • Feu escola de caça i penseu que un bon futur necessita una bona base.

Seria bo, també, recordar als usuaris del medi natural que utilitzin roba vistosa quan surtin al bosc i que respectin les senyals de batuda i als seus participants.

S’ha d’evitar haver de dir frases com si hagués…, no ho havia pensat abans…, mira que ja ho deia…, jo no volia…, mai m’hauria imaginat que…, no m’ho pensava pas

És millor deixar escapar una peça que haver de lamentar-nos tota la vida!

Salut i caça!


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat