Eduard Melero – Cardona – 4/6/2014
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha donat un pas més, i important, per poder donar sortida de manera legal a la carn de caça del nostre Territori.
Gràcies a les peticions reiterades del col·lectiu caçador la Generalitat ha programat un curs, per poder aprofitar la carn de caça (que en molts casos excedeix les necessitats dels propis caçadors) i així poder donar una sortida en conseqüència amb la legislació vigent, com fan a la resta de l’Estat Espanyol.
Peces cobrades durant una batuda al Ripollès
Amb aquest nou curs anomenat: Sanitat i higiene de carn silvestre de caça, s’establiran les normes específiques d’higiene dels aliments d’origen animal, i permetrà que les peces de caça puguin entrar a la cadena de comercialització segons la normativa Europea.
S’han programat 6 sessions amb un total de 180 places, durant els mesos de juliol i setembre, i s’impartiran a:
- Escola de capacitació agrària de Manresa el 5 de juliol i el 6 de setembre
- Escola de capacitació agrària de Santa Coloma de Farners el 12 i 19 de juliol i el 20 i 27 de setembre.
Manipulació de la carn de caça
Elaboració de productes amb carn de caça per autoconsum
Aquesta formació permetrà tenir un coneixement de l’animal per tal d’identificar sobre el terreny possibles riscos de malalties, així com de la producció i manipulació fins arribar a l’escorxador.
La persona acreditada podrà transportar els animals caçats fins als escorxadors o sales de tractaments, cosa que fins ara no era possible.
Tot i així, els escorxadors i les sales de tractament hauran de continuar realitzant els seus examens sanitaris mitjançant veterinaris autoritzats.
El contingut del curs inclou les matèries següents:
Anatomia, fisiologia i comportament de les espècies de caça silvestres.
Comportaments anòmals i alteracions patològiques dels animals de caça silvestres provocats per malalties, fonts de contaminació mediambiental o altres factors que poden afectar la salut pública en cas del seu consum.
Normes d’higiene i tècniques adequades per a la manipulació, el transport, l’evisceració i la resta d’operacions a les quals s’han de sotmetre als animals després de ser caçats.
Disposicions legals i administratives sobre els requisits de policia sanitària i salut pública i higiene aplicables quan es posen al mercat.
Plat elaborat amb carn de caça
Amb aquest nou pas, s’obre el ventall gastronòmic de proximitat. La carn de caça és exquisida i tradicionalment s’han elaborat nombroses receptes amb aquest tipus de carn. Una carn saludable amb alt valor energètic!