Actualitat

Un primer curs amb bona nota

Eduard Melero – Pujalt – 11/05/2017

El curs es va celebrar el passat cap de setmana al municipi de Pujalt (Anoia) i va comptar amb un dia totalment primaveral que tot i el vent de primera hora del matí va resultar assolellat i ple de bones vistes.

Des de la incorporació a l’Ordre de Vedes d’un apartat específic al rastreig i la recuperació d’animals ferits, han sorgit bastants caçadors interessats en aquest apassionant món que, sumats als que ja el coneixien des de fa més temps, formen un bon planter de rastrejadors.

Al curs hi van assistir persones procedents de 7 de les 8 vegueries catalanes. La trentena de participants, entre ponents i alumnes, van mostrar un alt nivell sobre la matèria i moltíssimes ganes i predisposició a aprendre, de fet, molts anaven acompanyats dels seus gossos per a poder-los fer treballar durant el curs. En total es van reunir 7 gossos de la raça sabueso de baviera (BGS), 1 fox terrier i 4 teckels.

Foto del grup del curs Maig 2017

El curs tenia dues parts totalment diferenciades, un primer bloc que es va celebrar a la sala polivalent de l’Ajuntament de Pujalt on es va impartir la part teòrica i un segon bloc molt pràctic que es va realitzar sobre el terreny que va cedir Cotos Mas per a l’ocasió.

La revista Cinegeticat va moderar el curs mentre que el President de l’Associació, José Ignacio Cenizo (Iñaki), conjuntament amb Josep Mª Isern i Alfonso Couret, es van ocupar d’impartir-lo.

Iñaki va fer un repàs sobre la jove història de l’associació, exposant i analitzant els números de rastreig efectuats aquestes passades temporades (240) que per si sols ja són representatius i deixen entreveure la gran tasca que s’ha fet fins ara i el llarg camí que queda encara per recórrer tenint en compte que a cada temporada es supera el nombre d’animals abatuts a tot Catalunya.

Per la seva banda, Isern va fer una il·lustrativa classe de balística, explicant quins eren els millors calibres i bales depenent la modalitat i espècie de caça que es vulgui practicar, quina és la millor arma per a rematar un animal ferit i quines són les reaccions dels animals en funció de l’impacte del projectil.

Couret, experimentat criador, ensinistrador de gossos i gran rastrejador, que va venir des de Madrid per poder participar en el primer curs de l’Associació Rastrejadors, va explicar les pautes a seguir des de l’elecció del cadell que es vol utilitzar per al rastre de sang fins a aconseguir tenir un gos preparat pel rastre real d’animals ferits.

LA FRASE:
José Ignacio Cenizo
"Vist l'èxit de participació no descartem celebrar un nou curs abans d'acabar l'any".

Al curs hi varen assistir 4 membres del Cos d’Agents Rurals, entre ells dos caps regionals, els quals van voler intervenir al final del curs teòric per expressar el seu compromís de col·laboració en aquest món i felicitar als organitzadors per la gran tasca que estan duent a terme per tal de dignificar la caça i millorar el col·lectiu.

La intervenció sorpresa va ser la del Cap dels Agents Rurals de Girona, Ignasi Dalmases, que és soci del Club Francès del Sabueso de Baviera i de Hanover i va explicar un altre punt de vista del rastreig d’animals ferits més enfocat al treball exigent de selecció i cria del gos seguint unes pautes molt estrictes.

El segon bloc, purament pràctic, va ser molt participatiu. Es va fer una prova de balística terminal sobre un animal ja mort per tal de poder veure els indicis que es poden trobar després de rebre l’impacte de la bala.

Prova de balística terminal

També es van analitzar diferents parcel·les on prèviament s’havien col·locat indicis de ferida (sang, trossos d’òrgans, pèl, carn, …) amb l’objectiu de què els participants els trobessin i els identifiquessin, es va mostrar tot el material de rastreig tant els utilitzats per entrenar com els utilitzats pel rastreig i, per últim, els participants van poder resoldre amb els seus gossos diferents rastrejos artificials.

Tot va estar molt ben organitzat, amb moltíssima participació i es va clausurar amb un bon dinar a l‘Hostal La Pedra de Conill on es va poder degustar cuina casolana i plats elaborats amb carn de caça que van resultar un èxit.

Cenizo va repartir unes cobles (corda de rastreig) als alumnes com a obsequi i va felicitar a tots els assistents amb una menció especial als altres membres de l’associació que van treballar a l’ombra perquè el curs fos un èxit.


Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat