Actualitat

Una temporada Blanca

Redacció/ 12-01-2015 / Barcelona

Aquesta temporada ens esta arribant informació de diversos casos d’albinisme en animals. En concret podem ressaltar dos senglars abatuts en una mateixa àrea de caça en diferents dies al centre de Catalunya, un cas a Navarra on es van caçar 3 porcs albins i van veure com se n’escapaven encara 2 més, tres avistaments de senglar albí mentre es feien aguaits de cabirol al Pirineu i a la Catalunya central i un avistament d’una família de cabirols on un exemplar (cria) era albí.

blancedu
Exemplar caçat pel Colilles aquesta temporada al Bages
blancnavarra
Resultat d’una batuda realitzada per una quadrilla Navarresa
blancnicolau
Senglar abatut pel Ramon al Bages aquesta temporada

No s’ha de confondre l’albinisme amb animals que s’han creuat, com per exemple, el creuament d’un senglar amb un porc domèstic, que normalment ofereix una coloració blanca amb taques negres.

L’albinisme és una anormalitat congènita que apareix en néixer. Es deu a una mutació genètica i es caracteritza per l’absència de pigmentació normal en el pèl, pell i mucoses. Pot ser total o parcial:

– Albinisme total. Es caracteritza per l’absència total de la pigmentació normal en el pèl, pell, banyes i mucoses, que són de color blanc-rosat. L’ull presenta una coloració vermellosa, deguda a la manca de pigmentació de l’iris. És una anormalitat comú en els cabirols i en les daines. També apareix en l’isard, però és molt rara en el senglar i al cérvol. A part d’una major facilitat per a ser detectats pels predadors, aquesta anormalitat comporta, molt sovint, una manca de resistència de l’individu.

– Albinisme parcial. Es caracteritza per l’absència localitzada de pigments. Una zona ben delimitada de la pell de l’animal està coberta per pèls blancs. No confondre aquesta anormalitat amb el color blanc que adquireixen els pèls que es troben sobre una ferida ni amb la canície o aparició de pèls blancs en els animals adults.

Col·labora: SEFaS


2 thoughts on “Una temporada Blanca

  1. Quina sort que tenim a qui en les Gavarres …. De moment aquesta mutació no ens ha arribat. Un mort aquesta temporada, si que tenía les potes blanques. Però si el problema dels vietnamites.

Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat