Actualitat

Unió de Pagesos demana a Agricultura mesures urgents i contundents per aturar els danys de la fauna salvatge a les comarques de la Catalunya Central

D. Camacho i Unió de Pagesos. VIC 01/10/2014

Unió de Pagesos reclama al departament d’Agricultura solucions urgents, contundents i efectives per aturar els danys que provoca la fauna salvatge a l’activitat agrària de les comarques de la Catalunya Central i reduir-ne la població per evitar que s’incrementi sense control, sobretot en el cas dels senglars, cabirols i cérvols.

cartell emergencia cinegetica ja

El sindicat ha convocat avui una concentració a Vic, davant la seu dels Serveis Territorials d’Agricultura a la Catalunya Central, on ha lliurat un document adreçat al director territorial, Marià Morera, per exigir solucions als danys produïts per la superpoblació de fauna salvatge.

Unió de Pagesos demana una avaluació correcta de les densitats mitjanes de les espècies que causen danys i que es declari l’emergència cinegètica en totes aquelles zones en les que se superin els llindars establerts a la resolució aprovada aquest any; que a les zones no declarades en emergència cinegètica es doni una resposta àgil i eficaç en cas de danys agraris; una coordinació efectiva del cos d’agents rurals i dels titulars dels espais cinegètics perquè aquestes mesures s’apliquin amb la màxima eficàcia per fer un control cinegètic efectiu de les poblacions i minimitzar aquest greu problema per a la pagesia, i que s’estableixi un sistema àgil per a la comunicació de danys a l’agricultura.

El sindicat va demanar fa unes setmanes a Agricultura l’ampliació dels municipis de la Catalunya Central en emergència cinegètica per danys de senglar, ja que en la resolució de 22 d’agost només se’n declarava un municipi de la Catalunya Central (Gurb, a Osona). Ara, la declaració ja s’ha estès a Cabrera d’Anoia, Hostalets de Pierola, Masquefa i Piera (Anoia); Calders, Castellgalí, Manresa i Rajadell (Bages); el Brull, Collsuspina, Espinelves, Folgueroles. Gurb, malla, les Masies de Roda, Muntanyola, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Seva, Tavèrnoles, Tona, Viladrau i Vilanova de Sau (Osona).

D’altra banda, Unió de Pagesos reclama que s’aturin les denegacions sistemàtiques de les sol·licituds de compensació dels danys de voltors a la ramaderia extensiva, que es portin a terme inspeccions dels danys mitjançant veterinaris, i que es compensin els danys produïts als ramaders, a més d’establir mesures de control de la població de voltors en les zones i èpoques de l’any en què hi ha atacs.

entrada a les dependencies del dep agricultura
entrada a les dependències del DAAM a la Catalunya central

L’emergència cinegètica és una mesura incorporada, a proposta del sindicat, a la Llei de mesures fiscals, financeres i del sector públic el desembre de 2013, que habilita l’administració catalana per decidir mesures excepcionals de caça per reduir la superpoblació de fauna salvatge si aquesta produeix danys a l’agricultura. També permet que, en cas de manca d’actuació o d’efectivitat de les persones que, segons la legislació en matèria de caça, són responsables dels danys causats per espècies cinegètiques, sigui el propi Departament qui actuï subsidiàriament.

L’aprovació de la norma que permet declarar l’emergència cinegètica, que va entrar en vigor el maig passat, suposa un primer pas per fer front de manera efectiva als greus problemes que genera la fauna salvatge a l’agricultura, alhora que permet endegar un nou plantejament de gestió i noves accions mentre no es disposi d’una nova llei de caça catalana. Però cal aplicar-la ràpidament, a totes les zones necessàries, i fer el seguiment dels resultats perquè sigui efectiva.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat