Actualitat

Unió de Pagesos exigeix mesures urgents i contundents per reduir els danys de l’ós i la fauna salvatge als ramats de muntanya i trobar un equilibri entre ramaderia i biodiversitat

Unió de Pagesos – Vielha – 08/05/2016

Unió de Pagesos ha convocat avui una concentració a Vielha per reclamar mesures urgents i contundents contra els danys que espècies reintroduïdes al Pirineu com l’ós bru i la fauna salvatge provoquen als ramats de muntanya després que un ós matés dues ovelles de la mateixa explotació en dos atacs diferents, el més recent aquesta setmana i un altre en fa dues. El sindicat reclama trobar un equilibri entre ramaderia de muntanya i fauna, i per això considera imprescindible determinar quants exemplars d’aquestes espècies poden permetre la sostenibilitat en les zones de muntanya.

Unió de Pagesos, que ha traslladat aquestes peticions avui al Síndic d’Aran, en una reunió mantinguda a Vielha, adverteix que els danys afecten directament al bestiar –en el cas del voltor i de l’ós i la fauna cinegètica, pels problemes sanitaris que comporten– o a les zones de pastura i de farratges –en el cas del cérvol, cabirol, daina, senglar, etc.– i provoquen pèrdues econòmiques importants i dificultats afegides a la difícil situació de les explotacions agràries de les comarques de muntanya.

El Departament d’Agricultura ha registrat un total de 290 atacs als ramats entre 1996 i 2011. Des que es va posar en marxa el programa d’agregació i vigilància de ramats, el 2005, aquests atacs de l’ós van disminuir, i les baixes anuals van passar de 25 a menys de 10 caps de bestiar. El 94% del total dels atacs són al sector oví, mentre el 2% és al sector cabrum, boví i equí.

Pel que fa als voltors, de 50 colònies comptabilitzades el 1999 es va passar a 158 el 2009, segons dades d’Agricultura. Entre 2011 i 2014 es van denunciar 223 atacs de voltors a ramats de muntanya però el Departament només en va considerar positius i indemnitzables 12 (el 5,38%), mentre que entre els anys 2007 i 2009, de 156 reclamacions, 60 es van considerar positives (un 39%). El 2014 es van indemnitzar els danys a 6 de 24 reclamacions, i fins el juny del 2015, a 6 de 17 reclamacions.

Unió de Pagesos reclama, per fer compatible la protecció de la biodiversitat amb les activitats productives de les comarques de muntanya, un reforç de les mesures preventives en el cas de danys ocasionats per les espècies protegides. En el cas de l’ós, fer extensives les mesures preventives al bestiar equí i boví, que ja ha començat a patir atacs i és previsible que vagin en augment per l’increment de la població de fauna.

conc vielha premsa
protesta atacs a la ramaderia

El sindicat també exigeix que no s’alliberin més exemplars d’ós ni d’altres espècies protegides com el linx boreal pels riscos que suposen per a la ramaderia fins que no s’aconsegueixi una gestió correcta de la fauna actual; que es posin en marxa mesures urgents i específiques per prevenir els atacs dels voltors, mesures de suport per als ramaders, amb la vigilància de les zones de risc d’atacs per part del cos d’agents rurals, i que, si és necessari, es foragitin els voltors i/o se’n redueixi la població.

En cas de danys d’espècies protegides, Unió de Pagesos demana se simplifiquin els procediments de compensació previstos en el Decret 176/2007, de 31 de juliol, s’apliquin de forma àgil i es compensin els danys efectivament produïts; que es prevegin les accions a emprendre davant la possible arribada d’espècies com el llop, les poblacions del qual estan creixent a altres zones de la península ibèrica i a l’altra banda dels Pirineus, cosa que provoca importants conflictes amb la ramaderia extensiva; així com que s’elaborin censos de les poblacions de fauna cinegètica, que es dugui a terme una gestió eficaç per mantenir-la als nivells adequats d’acord amb la capacitat del medi natural per albergar-les i, en els casos que sigui necessari, que es redueixin els nivells de població per evitar els danys.

El sindicat recorda que el manteniment l’agricultura i la ramaderia extensiva és necessari pel paper fonamental que tenen les pastures en la gestió de les zones de muntanya i per a l’economia d’aquestes comarques, perquè responen a les noves demandes dels consumidors de productes de proximitat, lligats al territori, de qualitat, seguretat alimentària i sanitària. El sindicat exigeix al Govern català, des de fa mesos i davant l’augment de danys a la ramaderia, un canvi urgent en la gestió de la fauna salvatge per la ineficàcia que han tingut les mesures aplicades fins ara.

Atacs de l’ós bru a la ramaderia i apicultura de muntanya

grafic atacs
Font: Departament d’Agricultura

 


Deixa un comentari

MussapPublicitat