Actualitat

UP demana mesures a l’Administració i implicació als caçadors per reduir els danys al parc agrari de l’Ebre.

Unió de Pagesos – Tortosa – 10/10/2016

Unió de Pagesos alerta de l’augment de danys de la fauna cinegètica a l’Ebre, i demana al Govern que apliqui les mesures per reduir-los, i als caçadors, que reforcin la implicació.

Unió de Pagesos demana al Govern que apliqui les mesures que té a l’abast per pal·liar la sobrepoblació de fauna cinegètica a les Terres de l’Ebre, i, als caçadors, la implicació pertinent per facilitar la consecució d’aquest objectiu, i és que, en aquesta zona, els danys no han parat d’augmentar, sobretot, de conill, senglar, cabirol i cabra hispànica.

El conill provoca danys irreversibles en tarongers i en plantacions d’olivera joves, de les quals menja la pell de la soca fins a provocar-ne la mort. El sindicat insisteix en demanar, com ja va fer al juliol al director dels Serveis Territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, que es declari l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa (Baix Ebre) i Santa Bàrbara (Montsià) per danys de conill i que es posi en marxa un pla de xoc per aturar-ne la plaga. Cal tenir en compte que la mitjana de captures de les temporades 2007-2008 a 2009-2010 van ser d’uns 27.000 conills, mentre que la mitjana de captures de les temporades 2010-2011 a 2014-2015 és de 43.800 conills, és a dir, un increment d’un 62 %.

La població del senglar també s’està disparant i els danys són importants a les finques d’ametllers i d’oliveres del Baix Ebre i Montsià, on destrossen, sobretot, les noves plantacions. A més, si les finques tenen reg per degoteig els danys són quantiosos ja que moltes vegades les mànegues les furguen fins a arrencar-les. Per fer-hi front, Unió de Pagesos considera imprescindible que s’emprenguin ara les actuacions cinegètiques necessàries per evitar una sobrepoblació encara més elevada a la primavera.

També el cabirol, espècie que va ser introduïda fa pocs anys a les Terres de l’Ebre, en fa uns quatre que ha començat a provocar danys rellevants a la Terra Alta i Ribera d’Ebre, principalment, a la vinya i als cirerers (s’han detectat finques amb plançons joves arrasades en un 80 %), i també danys puntuals a la zona del Montsià i el Baix Ebre.

Pel que fa la cabra hispànica, tot i que darrerament no n’ha augmentat la població, fa més de trenta anys que provoca danys, fins al punt que ha arribat a ser el detonant de l’abandonament d’algunes finques de la falda dels Ports; uns danys que, juntament amb el que provoquen d’altres espècies, s’han traslladat fora de la Reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa i Beseit i pels quals no es compensa correctament el pagès. Per evitar-ho, el sindicat insta l’Administració a fer-se responsable de la seva mala gestió dins de la reserva que ocasiona danys a la zona d’influència de la mateixa.

Per revertir aquesta situació de danys de la fauna a l’Ebre i a tot Catalunya, Unió de Pagesos continua reclamant que s’aprovi una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures que s’apliquin mitjançant un pla d’actuació concret, que ha de permetre que les poblacions de fauna s’adaptin a la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i al fet que siguin compatibles amb la producció agrària. El sindicat també demana que s’estableixi l’obligatorietat per als titulars dels espais cinegètics, ja siguin públics o privats, de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els danys a l’activitat agrària i forestal, que s’articuli un sistema de comunicació electrònica dels danys de fauna salvatge, i que s’elaborin censos reals de les poblacions de fauna cinegètica.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat