Actualitat

V PROVA D’APTITUTS NATURALS I PROVA JOVES PROMESES SETTER 2015 a Catalunya

Àlex Cuadros – Girona – 15/04/2015

El proppassat dissabte dia 11 d’abril de 2015, a l’Àrea de Caça Privada Intensiva de Can Genover (Terme Municipal de Vilanant, Girona) es va fer un any més la Prova d’Aptituds Naturals (PAN) de la Delegació Catalana del Setter Club de España. La afluència de públic va estar per sobre de les expectatives, congregant més de mig centenar de persones aficionades al gos de mostra.

La prova era oberta a races britàniques (setters –anglès, Gordon, irlandès i irlandès blanc i vermell- i pòinter), tot i que, com va essent habitual, la majoria d’individus (aquest any tots) eren de la raça setter anglès, àdhuc en el període de preinscripcions es van mostrar interessats 3 gordons, 2 irlandessos i un pòinter. Els gossos han de ser menors de 24 mesos el dia de la prova, d’acord amb la modificació de la normativa RSCE (Real Sociedad Canina), sempre i quan no tinguin resultats en disciplines superiors (Caça Pràctica –CP-, Busqueda de Caça –BC-, i Gran Busca –GB-), cosa que els exclouria del PAN i la PJP.

setterdani

El Jutge va ser en aquest cas el gallec Manuel Teixeira, reconegut conductor de gossos en disciplines superiors, tant pòinters (recordem a Nen del Castilla de Almansa o Vigo de Camp de LLiria), com setter (Euskitze Calígula), i amb dilatada experiència.

La prova va començar a les 8.30 amb les inscripcions i un esmorzar per aquelles persones que així ho van desitjar. A les 9.30 vam passar als camps, que tenien la grandària ideal, i sobretot la vegetació (cereal) es trobava en un estat òptim de creixement, cosa que va permetre veure tot el potencial dels gossos i que es seleccionin aquells que siguin capaços d’arribar a les disciplines superiors.

La prova es va dividir en dues parts, una primera, per aquells gossos quins conductors desitjaven presentar a la Prova de Promeses Setter, que dona accés a la final nacional (Gallegos del Campo, Zamora, 9 i 10 de maig 2015) i en la que es valora (sense caça) l’amplitud de la cerca, la mecànica, com porta el cap i la cua, estil,… sempre d’acord amb el que fixa l’standard de les diferents races. La segona part consistia en el PAN pròpiament dit, on el gos ha de desenvolupar un treball d’acord amb la seva raça fins arribar a mostrar la peça prèviament col·locada sobre el terreny.

Es van veure gossos interessants, tant espanyols, com francesos i italians, entre ells Zapatero de Traslosmontes (fill de Gistredo Atom), Rooney (Pirata de la CasadeVall x Xana de la CasadeVall), Drac (Artxandapeko Dingo) conduit per Lluis Ferrer, els Euskitzes Maverick (Desianensis Efrem x E. Jamaica) i E. Nomada (Eros di Loro Pizzeno x Euskitze Hierba), Nilo de FuentelaVila (Pirata x Euskitze Hache) o Radentis Taos (Alcol x Radentis Carrie)

Finalment els gossos seleccionats pel Jutge van ser:

· Dendaberri Peio (D. Jai x D. Bora), conduit per Marc Subirana, del qual van destacar les seves prestacions i estil.

· Senegiro Iro (Bus x Ulma de Sustrai), conduit per Guillem Reixach

· Pedratosca Elvis (Euskitze Imola x Vega de Mendi-Añezkar), conduit per Fernando Miguel

· Suerte de Poulit Saint Denis, conduit per Cañizares

La prova es va donar per conclosa a les 13.30, amb el rapport del Jutge i els corresponents agraïments a la Organització i al gestor del vedat, actes seguit es va donar pas a l’habitual dinar de germanor, on gossos, becades i perdius van ocupar gran part de les converses. A les 16.30 es va fer el comiat fins les properes proves: la monogràfica a Zarraton (La Rioja), i les proves sobre perdiu xerra a finals d’agost o principis de setembre (Pallars Sobirà) i de becada a mitjans de novembre (Alt Urgell).


One thought on “V PROVA D’APTITUTS NATURALS I PROVA JOVES PROMESES SETTER 2015 a Catalunya

Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat