Actualidad

El Congreso permite aprovechar algunas especies invasoras

Redacción - Barcelona - 06/28/2018

El Congreso permite aprovechar algunas especies invasoras

Entidades ecologistas promovieron la revisión ante el Tribunal Supremo, del Decreto 2013 referente a la regulación del "Catálogo Español de Especies exóticas Invasoras" para poder erradicar estas especies (muchas de ellas ya instauradas desde hace muchos años a nuestros ecosistemas) .

Espècies com l’arruí, la carpa de riu, el cranc americà, la truita “arco iris” o el Black blass, entre altres, eren objecte d’eliminació total per tal de preservar les espècies autòctones. Això va suposar un atac directe al món rural, pescadors i caçadors, que van veure com, des dels despatxos i induïts per grups d’ecologistes radicals, es pretenien eliminar del país una sèrie d’espècies i tot el que comporta el seu aprofitament. Cal tenir en compte, per exemple, que a Isla Mayor (Sevilla) la població viu pràcticament de la pesca del cranc americà i que a Múrcia la caça de l’arruí suposa un enorme atractiu turístic i econòmic per tota la regió.

Después de dos votaciones a las seis enmiendas del Senado a la Proposición de Ley para modificar la Ley de Patrimonio Natural y de la Biodiversidad (Ley 42/2007) con 179 votos a favor (Partido Popular, Ciudadanos, PNV, PDeCAT i Foro Asturias), 164 en contra (PSOE, Podemos, ERC y Compromís) y 0 abstenciones, el Congreso ha dado luz verde a la reforma de la Ley Narbona.

Así pues, con esta aprobación se podrán seguir cazando y pescando algunas de estas especies, catalogadas como "invasoras", siempre y cuando se actúe realizando una gestión sostenible que beneficie y sea compatible con la protección del medio, el empleo y la actividad de los sectores cinegéticos y piscícolas, unas premisas que deberían darse siempre ya que conservar no es no tocar o prohibir (sólo), conservar es gestionar, con todos estos elementos sobre la mesa.

El Departament de Territori i Sostenibilitat disposa d’informació rellevant a través del projecte EXOCAT, que cita unes 1.235 espècies exòtiques a Catalunya. De ben segur que la informació disponible s’haurà d’actualitzar i seria bo incorporar-hi informació relativa a si són espècies susceptibles de ser caçades o pescades i, a ser possible, que s’expliqués el tipus d’aprofitament que es pot dur a terme sobre cadascuna d’elles. De fet, la normativa preveu que les comunitats autònomes han de disposar d’un inventari cartogràfic de l’àrea ocupada per aquestes espècies, degudament publicat al diari oficial on s’expliqui la instrumentació, planificació i control en matèria de caça i/o pesca de cadascuna d’aquestes espècies.


Deja un comentario

cinegeticat gifPublicidad