Editorial

¿Hasta cuando tenemos que aguantar esto?

Eduard Melero - Cardona - 08/17/2018

Hace unos días llegaba a redacción de Cinegética un vídeo del nuevo protocolo de inspección de los agentes rurales en materia de caza.

La caza es conservación, ayuda a potenciar la biodiversidad, mejora la genética de las especies, tiene una función social, mantiene vivo el territorio durante todo el año, es un pozo de sabiduría, ... es mucho y mucho más (no sólo matar) .

Supongo que este nuevo protocolo ha sido forzado por el triste caso de Aspa (un caso aislado, único en toda la historia de los AR, ocasionado por un energúmeno) el cual condenamos rotundamente. Estos protocolos sólo los entendería en situaciones de alerta terrorista, no en un control rutinario de cazadores. Esto lo considero vergonzoso y una falta de respeto impresionante, aparte de que no ayuda a normalizar la imagen de este colectivo tanto maltratado y estigmatizado. ¿Dónde queda el derecho de presunción de inocencia?

Por todo ello, por el gran revuelo y eI malestar del colectivo mostrado en las redes sociales, la Federación Catalana de Caza ha enviado el siguiente comunicado a la Consejera de Agricultura:

A la atención de la Honorable Señora Teresa Jordà, consejera de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación de la Generalitat de Cataluña

Estimada Consejera,

En nombre de los cazadores y cazadoras de Cataluña, en el de los miembros de la Junta Directiva de la Federación Catalana de Caza y en mi propio como presidente de la misma, le debo trasladar nuestro más profundo malestar por las imágenes que últimamente hemos venido viendo, tanto en el vídeo divulgativo como en los telediarios, relativas al nuevo protocolo de inspección de caza que utiliza el cuerpo de los agentes rurales de Cataluña.

Todo el colectivo de cazadores y cazadoras de nuestro país fue extremadamente sensible, como no podía ser de otro modo, cuando sucedieron los fatídicos asesinados de Aspa. Una persona enloquecida, un furtivo sin permiso de armas, en ningún caso un cazador, le quitó la vida a los agentes Xavier Ribes y David Iglesias.

Cabe recordar que la Federación Catalana de Caza así como la Oficina Nacional de la Caza estamos personadas como acusación popular en el juicio contra el asesino confeso de los dos agentes como muestra inequívoca de la condena más rotunda a los hechos por parte de los cazadores y cazadoras catalanas.

Desde el principio estuvimos y hemos sido hasta ahora junto al cuerpo de los Agentes Rurales.

Com a Federació Catalana de Caça hem entès que un fet tan traumàtic havia de portar al propi cos a introduir mesures per reforçar la seva seguretat, no solament en les tasques de vigilància de l’activitat cinegètica, sinó en les moltes altres funcions que els agents desenvolupen a l’entorn rural i que com qualsevol altre cos policial han de dur a terme amb total seguretat. Hem mostrat la nostra predisposició a col·laborar amb el cos d’Agents Rurals convidant-los a dissenyar el material formatiu i a assistir als cursos de seguretat en batudes que la Federació Catalana de Caça, a través de les seves Representacions Territorials, ha impartit enguany per tot el territori català amb l’assistència voluntària de més de 2.000 caçadors i caçadores.

La nostra sorpresa ha estat que la seva participació ha vingut acompanyada d’un vídeo amb el protocol de control de caça més dur que coneixem contra el caçador de tota Europa en el que es tracta al caçador filmat com a un delinqüent perillós del que els agents esperen una agressió amb arma de foc abans, durant i després del control. Aquest protocol d’intervenció per la revisió de documentació i arma als caçadors, no s’aplica en cap altra comunitat autònoma, i tenim constància que tampoc s’aplica a cap país de la CEE per cap cos de policia judicial, rural-forestal o militar. No és aplicat ni pel cos de Mossos d’Esquadra.

El senyor Francesc Coll, Cap dels Agents Rurals de la Noguera, cita al Telenotícies de TV3 de 15 d’agost de 2018 que el nou protocol publicat ”ha estat proposat pel cos de Mossos d’Esquadra de Catalunya”. Desorienta i no s’entén doncs que aquesta darrera tardor els mateixos Mossos d’Esquadra van promocionar i facilitar un protocol de revisió de documentació i arma del caçador sense presencia de cap arma llarga, ni cap arma curta desenfundada per part dels dos agents dels Mossos que van participar al vídeo de la intervenció.

No tenim constància per part dels nostres caçadors federats de cap intervenció dels Mossos d’Esquadra en aquests dies de la mitja veda fent ús del citat nou protocol dels Agents Rurals amb arma llarga, obligant a deixar l’arma del caçador al terra generant una situació d’estigmatització del caçador al donar per fet que es tracta d’un delinqüent. No disposem de cap informació oficial respecte el mencionat protocol, doncs solament disposem de la informació de TV3 i un vídeo de les xarxes socials. Desconeixem quins referents han fet servir per instaurar aquest singular i desconegut protocol, no unificat entre cossos policials ni rurals catalans ni la pròpia Guardia Civil.

Ens preocupa que es generin situacions de perill derivades del mateix: ordres i crits a distància, que es poden prestar a confusions, sobretot amb caçadors d’edats avançades. Situacions de nerviosisme i manca de precisió en les accions de descarrega de l’arma i recolzament al terra. Emplaçament dels possibles acompanyants del caçador o dels altres caçadors en cas de trobar-se varis caçadors en un mateix punt, que també hauran de buidar l’arma de munició i deixar-la al terra. Situacions d’angoixa en el seguiment de les ordres dels Agents Rurals.

I qui sap, si pel relleu i estat del sòl a les diferents estacions de l’any es poden generar caigudes o accidents per part de l’Agent Rural amb l’arma llarga.

Amb la informació de que disposem podem afirmar que des de l’existència del cos dels Agents Rurals mai hi ha hagut una agressió amb arma de foc per part d’un caçador que practiqui la caça de manera legal.

El 99’9% dels caçadors catalans practiquen la seva afició de manera absolutament legal i així ho refermen els milers d’inspeccions fetes pel propi cos d’Agents Rurals des dels seus inicis. Els delinqüents, aquells pocs que entre tots hem d’expulsar del col·lectiu caçador, són perfectament identificats i diferenciats per un cos que té una dilatada experiència.

Consellera, ens mereixem ser tractats com a delinqüents quan el propi Govern ens demana una i una altre vegada que sortim a caçar per reduir els danys que algunes espècies cinegètiques produeixen als cultius del nostre país? De quina manera ens mirarà la societat avui que les muntanyes estan plenes de gent durant els 365 dies de l’any i practiquem la caça (per cert, única activitat lúdica que es practica amb el permís dels propietaris dels terrenys, amb plans d’aprofitament validats pel seu Departament i completament assegurada) envoltats de ciclistes, passejadors, boletaires, runners… si un cos policial ha d’actuar d’aquesta manera contra nosaltres? Aquesta és la manera com el seu govern vol millorar la imatge de la caça, criminalitzant als seus practicants?

El col·lectiu de caçadors i caçadores de Catalunya està fart de que des del Govern de la Generalitat se’ns faci servir de funcionaris sense sou i amb les despeses a càrrec nostre per solucionar els problemes amb la fauna cinegètica del nostre país i a sobre s’enfonsi i criminalitzi la nostra imatge pública assimilant-la a persones que la societat ha de témer. Sincerament, ja estem cansats d’esperar que des del Govern se’ns reconegui la tasca social que fem sense rebre cap ajuda per part de l’Administració.

Des del respecte degut i necessari al nostre Govern i als cossos de seguretat, que sabem i volem que vetllin pel nostre interès; però també des del dret democràtic de no ser tractats com allò que mai no hem estat ni estarem, que és com ciutadans de segona o presumptes culpables, li demanem que aquesta campanya de desprestigi envers el nostre col·lectiu cesi de manera immediata amb una disculpa pública pel mal que han tornat a fer a la imatge dels caçadors i caçadores catalanes. Entenem les dificultats que pot tenir el cos per aconseguir les autoritzacions per portar armes curtes però és responsabilitat de la seva conselleria buscar les solucions pertinents, mentrestant, no acceptarem sentir-nos com a criminals, intimidats i apuntats amb un arma per practicar una afició completament legal.

Cordialment,

Sergio Sánchez

Presidente de la Federación Catalana de Caza

Barcelona, 16 d’agost 2018


Deja un comentario

MussapPublicidad