Actualidad

SARNA sarcóptica EN CABRA HISPÁNICA LOS PUERTOS

Redacción -Tarragona - 02/10/2015

Como ya avanzamos hace unos días, a mediados de diciembre de 2014 se detectó un caso de sarna sarcóptica en un macho de cabra hispánica muerte en las proximidades de la Reserva Nacional de caza de los Puertos y lo que parecía que sería un caso aislado está convirtiéndose en una mancha de aceite, ya que cada día se encuentran más animales afectados.

sarna maligna
Macho con un 80% de afectación

Esta enfermedad se diagnosticó por primera vez en cabra montara a finales de los años 80 en el Parque Natural de Cazorla. A primeros de los 90, más del 95% de las cabras del Parque murieron por esta enfermedad y en los siguientes años la enfermedad se propagó a diferentes partes del territorio Andaluz afectando además cabras.

La sarna sarcóptica es una enfermedad parasitaria ocasionada por un ácaro (Sarcoptes scabiei) que afecta nombroses espècies d’animals domèstics i salvatges. El procés es transmet per contacte, bé directament amb animals afectats o mitjançant llocs de rascat o refugis. Les manifestacions clíniques més característiques, que normalment comencen a la zona del cap, coll, espatlla i creu, i que després es poden estendre per tot el cos, són la pèrdua de pèl que evoluciona cap a la formació de crostes i engruiximent de la pell, en que els hi produeix una picor molt intensa, que fa que els animals es rasquin contínuament i es debilitin de manera progressiva fins que moren.

Mentre que el diagnòstic és senzill, es realitza mitjançant l’observació del paràsit al microscopi, el pronòstic sol ser fatal, sobretot quan la malaltia apareix per primera vegada en una població i el tractament, molt eficaç en el bestiar domèstic, no és factible en poblacions salvatges. L’única lluita eficaç, és la prevenció mitjançant el control del bestiar domèstic, sobretot cabres, que conviuen amb aquesta espècie silvestre.

cinco circuitos
Hembra afectada por la sarna

Aquesta Reserva Nacional de caça dels Ports de Tortosa-Beseit s’estén per unes 30.000 hectàrees i inclou a dins una multitud de termes municipals com Tortosa, Roquetes, Alfara de Carles, la Sénia, Mas de Barberans, Horta de Sant Joan, Arnes, Beseit i la Pobla de Benifassà. Cada municipi evidentment treu un benefici socioeconòmic molt important de la caça de la cabra, juntament amb els permisos de caça que expedeix el DAAM de la Generalitat, ja que cada permís genera entre els 200 i 10.000 euros. Tot plegat, aquesta situació pot sumar unes pèrdues de 1.500.000 euros anuals. I és que no només són els permisos de caça, sinó que involucra tots els serveis que els caçadors locals, autonòmics i europeus utilitzen per caçar en aquest paratge com hotels, restaurants, desplaçaments, armes i munició, vestimenta, guarderia, etc. Si això no es paralitza ben aviat, la repercussió i posterior recuperació d’aquest espai natural, pot produir unes pèrdues a 30 anys vista (temps mínim per la recuperació de l’espècie) d’uns 45 millones de euros, Sin contar con el irreparable daño ambiental que esto significará.

Ahora se está trabajando sobre este caso, pero se ha actuado correctamente?

ramat
Imagen habitual de los Puertos

Deja un comentario

MussapPublicidad