Actualidad

SI ES SERVIDOS: Desamor a las verduras

Para Francisco Murgadas / AMIGO - Redacción 01/12/2018

No criticaré a los agricultores tecnificados. Tienen el mismo derecho a buscar una vida más sencilla, tranquilo • la y productiva que los directores de fondos de inversiones. Pero no puedo evitar pensar en la diferencia entre los rábanos de algún campesino del mercado de Vilafranca y las pelotas de golf granatoses y de tamaño homogénea que me llaman desde los expositores del supermercado de turno.

Només heu d’entrar a l’inefable Google i buscar un vídeo amb els items cosecha i rábanos. Veureu com en uns immensos hivernacles i per damunt d’una terra flonja i gens trepitjada, una màquina pentina el terra arrencant-hi els raves, girant-los cap per avall i fent-los avançar per unes guies que els acumulen en un punt on, periòdicament, la màquina fa i lliga els pertinents manats que, ara sí, operaris humans van posant diligentment en capses. Uns raves que intueixo plantats per una altra màquina que els distribuí amb precisió mil•limètrica per facilitar la collita, i regats per uns núvols fets aspersors que, amb puntualitat britànica els donaven la quantitat justa d’aigua pel creixement. Uns raves, per tant, als que el pagès –o hauríem de dir productor?– no ha dedicat ni un minut ni un pensament. Que han crescut en el més terrorífic desamor. La qual cosa no significa que no siguin bons.

En aquests temps de coexistència –no sempre pacífica i harmònica- entre pols oposats, aquest rave podria exemplificar els que s’enfronten en agricultura i, si agafem el rave per les fulles, en alimentació. Perquè, si alguna cosa diferencia aquesta agricultura industrialitzada (no tinc cap por a emprar el terme) de la més emocional que intenta mantenir el producte tradicional, és l’amor.

Haga una prueba. Si obtiene unos cuantos rábanos de Km0, cultivo ecológico o, simplemente, de huerto de campo tradicional, lavar, entallado-en cruz y dejarlos en agua para que se abran. Escurridos, realice a la mesa. Poner un poco de mantequilla y unos granos de sal por encima y ... en la boca. Masticar con los ojos cerrados. Seguro que notará la diferencia. El amor.


Deja un comentario

MussapPublicidad