Porc senglar

Porc senglar

(Sus scrofa)

Castellà: Jabalí

Biologia. Mamífer d’aspecte similar al porc domèstic. Cos robust amb el cap lleugerament allargat i les potes no gaire llargues. Cua d’uns 20 centímetres. Els adults estan protegits per un dens i fosc pelatge. Les potes estan formades per dues peülles i dos esperons posteriors més elevats.
Té un olfacte i una oïda molt desenvolupada, en canvi la vista la té de poca qualitat.
Els mascles normalment són més grans que les femelles i solen pesar uns 100kg, tenen una boca formada per uns ullals en forma de navalla que utilitzen per defensar-se i unes moladeres que es cargolen sobre el morro que utilitzen per esmolar les navalles. En canvi, les femelles solen pesar uns 70 kg, tenen el morro una mica més llarg i els ullals menys desenvolupats.
Les cries s’anomenen porcells o raions i durant els primers 4 mesos tenen un pelatge ratllat força característic.

Distribució geogràfica. Actualment el trobem a tot Catalunya. És un nòmada, es desplaça per on convingui per a la recerca d’aliment, per buscar tranquil·litat o per circumstàncies meteorològiques adverses.
Té una capacitat d’adaptació espectacular i això provoca que, any rera any, les poblacions de senglars es disparin i desequilibrin encara més l’ecosistema, provoquin danys a l’agricultura, esdevinguin un perill a les carreteres i provoquin riscos sanitaris, entre altres.

Alimentació. Són omnívors (amb preferències), però oportunistes i adaptats a qualsevol aliment. Utilitzen el morro per furgar (remoure la terra com si llauressin per buscar l’aliment).

Activitat i comportament. Normalment tenen activitat nocturna i de dia dormen en excavacions que fan ells mateixos en forma de llit.
Solen viure en grups on la femella adulta fa de guia i el mascle defensa la rereguarda. Els mascles vells viuen en solitari.
Per eliminar els paràsits els encanta banyar-se en aigua i fang i després rascar-se als troncs dels arbres.

Reproducció. Actualment es poden reproduir durant tot l’any. El zel normalment és entre novembre i gener. La gestació dura uns tres mesos, tres setmanes i tres dies (gairebé 4 mesos).
El nombre de porcells per cria pot variar per diferents motius (l’alimentari és el principal), poden tenir de 3 a 8 porcells.

Gestió i caça. La caça del porc senglar està regulada per una ordre de vedes anual que elabora la Generalitat de Catalunya amb l’ajuda de diferents col·lectius (caçadors, pagesos) i una llei de caça estatal.
L’elevada densitat d’exemplars fa que la tendència actual passi per intensificar i allargar els períodes hàbils de caça i s’incrementi l’atorgació de permisos excepcionals.
Les modalitats de caça del senglar són diverses: espera, batuda, ganxo,… A Catalunya, però, la forma més tradicional de caçar el senglar és mitjançant les batudes, on un grup de companys es posen en llocs estratègics i, mitjançant l’ajuda de gossos de rastre, localitzen i empaiten els porcs fins els passos on hi ha ubicats els caçadors.

senglar (2)reduit