Actualitat

Detecten isards prop de Camarasa (Lleida)

Albert Pou – Lleida – 7/04/2015

Agents del cos d’Agents rurals del Departament de Medi Natural, han confirmat la presencia de diversos exemplars d’isard (Rupicapra rupicapra) a la comarca de la Noguera, concretament al municipi de Camarasa.

La estranyesa d’aquesta noticia, és que és molt rar trobar aquesta espècie a una altura tan baixa, uns 700 metres sobre el nivell de mar, i van ser els membres de les societats de caçadors de la zona els qui van donar la alerta. Podem dir que aquesta és la població d’isards més meridional (al sud) localitzada mai fins ara a Catalunya.

L’isard (rebeco en castellà) sempre el situem com a símbol de les altes muntanyes, els Pirineus, habitant altituds que van des dels 1.700 metres fins els 2.500. És un ungulat que s’alimenta d’herba de prat de les pastures d’alta muntanya, molt adaptat a la neu i casi sempre viu agrupat amb ramats.

Però sembla que a prop del pla de Lleida també ha pogut trobar un nou hàbitat, les fotos fetes per fototrampeig i l’observació a través de telescopis terrestres a càrrec dels Agents rurals, han certificat que hi ha una petita població i durant aquests dies s’intentarà determinar l’edat i els sexe dels individus que la composen. També s’ha posat vigilància antifurtivisme en horaris especials per tal de preservar la nova població.

isard Nogueraisard Noguera1

La col·laboració de les societats de caçadors locals amb el cos d’Agents Rurals és imprescindible per a la gestió correcta de la fauna cinegètica. A la comarca de la Noguera, es fa una reunió informativa bianual entre els responsables i gestors de les àrees privades de caça, i els Agents Rurals, i així d’aquesta manera existeix un contacte directe i continu al llarg de l’any. Això permet resoldre dubtes sobre la normativa que regula la caça, i també atendre incidències sobre el medi natural detectades per les persones durant l’exercici de la caça, com per exemple indicis de furtivisme, abocaments il·legals o presència d’espècies exòtiques invasores com el porc vietnamita.


One thought on “Detecten isards prop de Camarasa (Lleida)

  1. Creo que es una buena noticia que se haya encontrado esta especie en zonas no tan comunes para su desarrollo. Siempre había oído que las zonas mas comunes para su hábitat eran del tipo de los Pirineos y de los Picos de Europa, zonas más escabrosas y donde es mas difícil poder verlos ya que siempre andan medio escondidos entre los riscos. Gracias por compartir la noticia con todos nosotros

    Un saludo

Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat