Miquel Serra – Sant Quirze de Besora – 07/03/2017
El passat 8 de desembre del 2016, l’amic i company Manel Rincón, va caçar una becada a l’APC B-10.178, al paratge “La Bauma”, del terme municipal de Sora (Barcelona). En plomar-la, van trobar que duia una anella a la pota amb una inscripció amb un codi i el text “Helvetia”. Amb l’ajuda del Club de Cazadores de Becada (CCB), es va fer la petició de la informació de l’anellament, amb el següent resultat:
Havia estat anellada el 12 de juny del 2016 a Les Bayards, província Neuchâtel (HENE), Suïssa. O sigui que, en 179 dies, havia recorregut volant 637,074 km! Un vol considerable, malgrat les becades provinents del nord d’Europa i Sibèria quan arriben al nostre país han recorregut bastants quilòmetres més!
Aquest és un exemple de la utilitat dels anellaments científics d’aus migratòries com la becada. Qualsevol registre d’un ocell que hagi estat anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, ofereix una informació privilegiada sobre la seva biologia i, en especial, sobre els seus desplaçaments. Traçant les línies de vol entre els dos punts (anellament-recuperació), es poden definir les rutes migratòries, es poden controlar paràmetres com taxes de supervivència, èxit reproductor, etc, que permeten entendre possibles canvis en les poblacions de les aus. Tota aquesta informació i coneixement és essencial per a planificar tant la conservació de les aus en espais protegits, com la gestió cinegètica, tot plegat amb un únic objectiu: la conservació de l’espècie.