Eduard Melero – Cardona – 24/05/2018
Ahir es varen reunir a Brussel·les el comitè NADEG (grup d’experts de la Directiva d’aus i els seus hàbitats) i després de la seva intervenció on van posar de manifest que la població de tórtora comuna (Streptopelia turtur) està en declivi arreu d’Europa, es va aprovar un Pla d’Acció per la conservació d’aquesta on s’inclou una moratòria de la seva caça.
A aquest Pla s’hi van oposar Grècia, Bulgària, Itàlia i Xipre així com la Federació Europea de Caça. Espanya va proposar una alternativa a la moratòria consistent en una limitació important de les captures i en l’endarreriment de la mitja veda a finals d’agost per tal d’afavorir la supervivència dels polls de tórtora.
Segons l’informe del NADEG, s’han identificat 3 factors importants d’aquest declivi poblacional:
- La pèrdua d’hàbitat en les zones de reproducció i a les zones hivernals. Promoguts pels canvis agronòmics.
- El brutal i massiu furtivisme d’aquesta au sobretot a Xipre, Itàlia i Grècia. Així com les massives captures al sud del mediterrani (Àfrica).
- La mateixa caça.
Des de 1990 a Gran Bretanya, Holanda i Bèlgica la població ha disminuït en més d’un 80%, a Alemanya i Portugal ha disminuït en un 50% mentre que a França i a Espanya ho ha fet en un 30%.
Analitzant les captures (1998-2015) de tórtora a l’Estat Espanyol s’observa que el 80% del total es caça a Andalusia, Castella La Manxa, Castella i Lleó i Extremadura. I segons l’ICO entre el 2012 i el 2015 la població de tórtora a Catalunya és estable.
En el marc d’aquest Pla quedaria suspesa la caça de la tórtora a tot Europa fins a invertir aquest declivi, fent revisions cada 3 anys.
Davant d’aquesta situació, la Federación Española de Caza està promovent reunions amb caràcter d’urgència amb el Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente per tal de buscar una millor solució.
A la reunió, les entitats ecologistes van recordar a la Comissió Europea que aquesta prohibició s’hauria de fer efectiva a tots els estats membres implementant-la a partir d’aquest mateix any 2018.
One thought on “Prohibit caçar tórtora…de moment!”
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Hola, u trobo molt ben fet, doncs la tortola comu a vaixat molt en els ultims anys. Dir tambe que la tortola turca tambe ajuda a que l’autoctona vaigi a la vaixa, i amb l’invasio que ni a,crec que auria de deixar de ser protejida i suplir el vuit que deixara la tortola comu inclus durant mes de tres anys.